Babázzunk együtt

Vegetáriánus vagyok és van két cicám is. Szóval jelentős hátránnyal indultunk amikor a babánk érkezett és a "jó akaróknak" mindíg volt egy rém storija az ilyen "esetekről". És ha még ez mind nem lett volna elég még szoptatni sem tudtam rendesen. Akkor, sok sírás után, úgy döntöttem utána járok a dolgoknak. Ebben a blogban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom meg.

Friss topikok

  • pelorata: Az én kislányom 3 hónapos kora óta szopja az ujját, egyszerre kettőt kap be. Most lesz 1 éves, és ... (2012.04.14. 21:04) A negyedik hónap
  • Babamóka: Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a k... (2010.05.19. 16:25) Praktikus ötletek 2.
  • Babamóka: Valóban nagyon jó ez a könyv, főként mostanában veszem hasznát, hogy már játszani is lehet a picúr... (2010.05.19. 16:17) Fejlesztési lehetőségek

Linkblog

Archívum

Fogamzásgátlás szülés után

2010.05.12. 13:34 - Babázzunk

Bármennyire is örülsz nemrég született kisbabádnak, azért jobb egy kicsit várni a következő gyermekáldással. Én legalábbis nagyon fontosnak tartom hogy pár évig csak a kislányomnak szentelhessem a figyelmemet. Addig is jó ha tudod, a szoptatás nem véd meg teljesen a nem kívánt teherbeeséstől.

Régen úgy tartották, hogy azoknak a nőknek nem is kell a fogamzásgátlásra gondolniuk, akik anyatejjel táplálják a babájukat. Aztán jött egy-két meglepetés és a kutatások azt is igazolták, hogy a védelem csak azokra vonatkozik - és rájuk sem 100 %-osan -, akik 3-4 óránként szoptatnak, még éjjel is.

Íme néhány lehetséges módszer:

 Szülés után csökken a kedv

A természet mindenre odafigyel. Valószínűleg azért alakult ez ki, hogy a babáddal foglalkozz, csak rá figyelj. Persze a regenerálódáshoz is minimum 6 hét kell. Azért egyéb figyelmességekkel meglepheted párodat, és jó, ha ő is megérti tested változásait. Meséld el neki mi történik veled, beszélj változó hangulatodról és esetleg szexuális kedvetlenséged okairól is.

 Ha letelik az első 6 hét

 Mindenképp végig kell gondolnotok a fogamzásgátlás módját, hiszen a szoptatás nem ad teljes védelmet. A tejelválasztást serkentő hormon magas szintje az egyik legjobb természetes fogamzásgátló. Ám ha ritkábban szoptatsz, vagy kezd apadni a tejed, ez már nem nyújt megfelelő biztonságot. Nem tudhatod pontosan, mikor válsz fogamzó képessé, hisz az első menstruációt megelőzte már egy elvileg termékeny időszak, a peteérés.

Milyen lehetőségek  vannak?

Mindenképp olyan módszert kell választanod, ami a tejelválasztást nem csökkenti. Ezért nem jók az ösztrogéntartalmú bogyók, ezek gátolják az emlők tejmirigyeinek működését. A naptármódszer vagy a reggeli hőmérsékleten alapuló természetes módszerek csak rendszeres ciklus esetén alkalmazhatók. A gumióvszer és a különböző hüvelybe helyezhető hormonmentes készítmények, kúpok, krémek jöhetnek.

Hormonális tabletták 

Az ún. minipillek nagyon jó fogamzásgátlók a szoptatás idejére, ezek nem tartalmaznak ugyanis ösztrogént, hanem csak progesztineket. A természet adta védelemmel együtt a hatékonyság így maximális. Leghatékonyabb a beszedés után kb. egy órával, így célszerű este lenyelni.

Előnye: nincs ösztrogénfüggő kockázata, pl. nem áll fönt trombózis-veszély. 40 éves kor fölött és bizonyos krónikus betegségek (ösztrogénfüggő-daganatok, cukorbetegség stb.) is biztonságosan alkalmazható. Csökkentik a menstruációs panaszokat, véd a kismedencei gyulladásoktól.
Hátránya: sokkal nagyobb pontossággal kell szedni, már néhány órás késlekedés is csökkenti a hatékonyságát. Petefészek-cisztára hajlamosaknak nem javasolható

 

Méhen belüli eszközök

 Legismertebb közülük a spirál, amely ugyan egyszerű, a felhelyezés sem igazán fájdalmas, viszont igen sok esetben gyulladást okozhat, amelynek következtében  meddőség alakulhat ki (kb. az esetek 5 %-ában). Csak akkor válaszd, ha már nem nagyon tervezel gyereket.

Előnye: kényelmes, nem kell minden nap foglalkozni vele, akár el is feledkezhetsz róla.
Hátránya: sok esetben gyulladást okoz, néha erősebb lesz tőle a menstruáció.

 

A hüvelyben használt fogamzásgátló készítmények 
A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmények, a film, a kúp és a krém spermaölő anyagot tartalmaznak. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni őket, hatásuk átlagosan egy-két órán át megmarad.
Ha betartod az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok is alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt.
Előnye: biztonságos, nem tereli el a figyelmet, nem tartalmaz hormonkészítményt.
Hátránya: felhelyezés után csak kb. egy óráig alkalmas, néhány készítmény csípő érzést okoz, kiürülése sokakat zavar

 

Megszakított közösülés 
Mindig a terhesség-megelőzés legelterjedtebb módszere volt, ugyanakkor az egyik leghatástalanabb is: négy nő közül egy teherbe esik ilyen “védekezés” mellett. Ezt a módszert általában azok a párok alkalmazzák, akiknek az utolsó pillanatban nincs más lehetőségük.
Előnye: nem nagyon van…
Hátránya: nagyon nem biztonságos, hiszen az orgazmus előtt is szivároghat sperma a hüvelybe.

 

Naptármódszer 
Az Ogino-Knaus módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől, az aktusra a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor. A kockázat nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa.        
Előnye: természetes, nem avatkozik bele a nő szervezetének működésébe.
Hátránya: nagyon rendszeresen pontos menstruációnál használható és nagyon körültekintő számolást feltételez.

 

Hőmérőmódszer 

A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján lehet meghatározni. Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, könnyű teherbe esni. A petesejt 24 órán át életképes, viszont az ondósejtek akár 48 órát is élnek, ezt is bele kell kalkulálni a számításba. Szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel, de mindezt betartva, helyesen alkalmazva egészen hatékony (1-2%!) módszer, és az egészségre teljesen ártalmatlan.Előnye: megbízható, természetes módszer

Hátránya: pontos és rendszeres mérést tesz szükségessé, amit egy kisebb betegség is felboríthat. Az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérsékletingadozásból előre következtetni, ezért fél idő előtt óvszer vagy a nemi élettől való tartózkodás szükségeltetik

Gumióvszer

Férfiak számára a gumióvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen is: a mai napig egyedül a kondom nyújt hatásos védelmet az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Előnye: jó  és komplex védelem.

Hátránya: sokan nem szeretik, mert a felhelyezés miatt az intim hangulat megváltozhat. Síkosító használatát teheti szükségessé és néhányan allergiásak is lehetnek rá.

Pesszárium

Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Előnye: relatíve biztonságos (spermaölőkkel együtt)

Hátránya: nehézkes a felhelyezés, viselése kellemetlen lehet, zavarhatja a szexuális élményt.

Bármit is választasz, mindenképp egyeztess az orvosoddal, hogy ne érhessen meglepetés. A nap mint nap megjelenő újdonságok nagyrészt jól hangoznak de egy szakember jobban megtudja ítélni mi ebből a marketing.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr861996243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása