Babázzunk együtt

Vegetáriánus vagyok és van két cicám is. Szóval jelentős hátránnyal indultunk amikor a babánk érkezett és a "jó akaróknak" mindíg volt egy rém storija az ilyen "esetekről". És ha még ez mind nem lett volna elég még szoptatni sem tudtam rendesen. Akkor, sok sírás után, úgy döntöttem utána járok a dolgoknak. Ebben a blogban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom meg.

Friss topikok

  • pelorata: Az én kislányom 3 hónapos kora óta szopja az ujját, egyszerre kettőt kap be. Most lesz 1 éves, és ... (2012.04.14. 21:04) A negyedik hónap
  • Babamóka: Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a k... (2010.05.19. 16:25) Praktikus ötletek 2.
  • Babamóka: Valóban nagyon jó ez a könyv, főként mostanában veszem hasznát, hogy már játszani is lehet a picúr... (2010.05.19. 16:17) Fejlesztési lehetőségek

Linkblog

Archívum

Praktikus ötletek 2.

2010.05.14. 22:27 - Babázzunk

Környezetbarát és olcsó hangya- és csótányirtó módszer
 
Lényege a következő: egy tasak akármilyen olcsó vaníliás cukrot össze kell keverni egy zacskónyi akármilyen olcsó sütőporral, és ezt a keveréket a lakás eldugottabb helyein üveges befőttek tetejébe kihelyezni. Innentől kezdve az ízeltlábúak saját magukat pusztítják el, ugyanis a vaníliás cukor nagyon vonzza őket, a sütőpor ellenben folyadékkal keveredve erőteljes gázképződést indít el, így az ízeltlábúak lényegében felpuffadnak, és ettől pusztulnak el pár órán belül.
Mi egy panellakásban élünk, és mióta ezt a módszert alkalmazom, egyetlen csótányt sem találtam a lakásban. A havi védekezés nem kerül többe 50 Ft-nál .
 
Mosószerek: összetevők és környezetbarát alternatívák
 

A tenzidek felületaktív anyagok, melyek a mosópor legfontosabb összetevői. Természetes, illetve viszonylag szelíd előállítású tenzid a szappan, melynek reszeléke kézi és gépi mosáshoz is jó.

A vízlágyítókra azért van szükség, mert a mosóporok összetevői (pl. anionos tenzidek) kemény vízben oldhatatlan csapadékot képeznek a kálcium- és magnézium ionokkal, és ezáltal a mosószerek hatékonysága csökken. Ugyanerre az okra vezethető vissza a vízkő kialakulása is, amely a mosógép élettartamát rövidíti meg. . A mosógép fűtőszálának vízkövesedését környezetbarát módon is megelőzhetjük ecetes öblítéssel. Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a természetes vizekben eutrofizációt (vízvirágzás) okozhat. A legkörnyezetkímélőbb megoldás a mosószóda használata.

A lúgok zsíroldó hatásuk miatt kerülnek a mosószerekbe, legismertebb képviselőjük a mosószóda. Mosószódával vizet lágyítani és (magában, szappanpehellyel vagy mosóporral keverve) mosni is lehet. 

A vázanyagok megakadályozzák, hogy a mosópor összeálljon, hogy lúgossága semlegesítődjön, és általában fokozzák a vízlágyító hatást. A polifoszfát a leggyakoribb vázanyag. A foszfáthoz hasonlóan a vizek eutrofizációjához vezet.

Az optikai fehérítők szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát. A ruha ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. Alkalmazásuk teljesen felesleges.

Oxidatív fehérítőszerként a mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek fehérítő hatása 60 oC felett érvényesül a legjobban. A felszabaduló oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. 60 oC-nál hidegebb vízben fölösleges használni, mert fehérítő hatása kihasználatlan marad.

A mosószerek segédanyagai akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak, vagy töltőanyagok, melyek szerepe a forma megtartása. Felesleges terhet jelentenek a környezetnek, a pénztárcának, és a csomag cipelőjének. A szintetikus mosószerek 30 %- a töltőanyag.

Öblítés

A probléma
A felületaktív anyagok egy csoportját alkotják a kationos tenzidek. Jelentőségük a mosószerek (anionos tenzidek) eltávolításában, vagyis öblítőszerként való használatukban van. A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: 20%-kal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ.
 
A kationos felületaktív vegyületek nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élővizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél. 
  
A megoldás
  
• Sokan egyáltalán nem használunk öblítőt, és nem érezzük hiányát. Próbáld ki te is egyszer, hogy teljesen elhagyod használatát! 
• Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Öntsünk az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet! Ne féljünk, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs (stretch) anyagok rugalmasságát.
• Ha mindenképpen illatosítani szeretnénk a ruhaneműt, pár csepp illóolajat cseppentsünk az utolsó öblítővízbe! 
 

 Környezetbarát folttisztítási módszerek 

Friss gyümölcsfolt: áztassuk tejbe vagy savóba, vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából.
 
Fűfolt: dörzsöljük glicerinnel a foltot. 
 
Golyóstoll, tinta: dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal.
 
Izzadságfolt: langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk. Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből. 

 

Kávé-, tea-, kólafolt: tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni. Ecetes, majd normál öblítés! Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát! Mustárfolt: dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben.
 
Penészfolt: öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen.
 
Rágógumi: dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le.
 
Rozsdafolt: áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki.
 
Rúzsfolt: hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.
 
Vérfolt: áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!
 
Viaszfolt: tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt.
 
Vörösboros, sör vagy likőrfolt: áztassuk bóraxos oldatban.
 
Zsírfolt: forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát. 

 

*Házi praktikák – otthonunk ápolása környezetkímélő módon. (E-misszió Egyesület, 2002)
*Zöld Nagyokos (Ökoszolgálat Alapítvány, 2003)

Ajánlj tippet te is!!

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr702003956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babamóka 2010.05.19. 16:25:02

Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a kóstolgatáshoz:) A te kicsid nem találta meg és kóstolgatta a hangya csapdádat?
Öblítő helyett illóolajjal én is próbálkoztam, de nem igazán éreztem a ruhákon az illatát, neked érződött?


süti beállítások módosítása