Babázzunk együtt

Vegetáriánus vagyok és van két cicám is. Szóval jelentős hátránnyal indultunk amikor a babánk érkezett és a "jó akaróknak" mindíg volt egy rém storija az ilyen "esetekről". És ha még ez mind nem lett volna elég még szoptatni sem tudtam rendesen. Akkor, sok sírás után, úgy döntöttem utána járok a dolgoknak. Ebben a blogban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom meg.

Friss topikok

  • pelorata: Az én kislányom 3 hónapos kora óta szopja az ujját, egyszerre kettőt kap be. Most lesz 1 éves, és ... (2012.04.14. 21:04) A negyedik hónap
  • Babamóka: Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a k... (2010.05.19. 16:25) Praktikus ötletek 2.
  • Babamóka: Valóban nagyon jó ez a könyv, főként mostanában veszem hasznát, hogy már játszani is lehet a picúr... (2010.05.19. 16:17) Fejlesztési lehetőségek

Linkblog

Archívum

Babafejlődés

2010.05.18. 21:00 - Babázzunk

Címkék: hónap szülés 1 friss levegő babafejlődés fejlődési zajok szakaszok

Bizonyára kíváncsi vagy hogy kisbabád milyen fejlődési periódusokon megy keresztűl és te ezeket hogyan tudod elősegíteni. A következő pár napban leírom neked hónapról hónapra mire számíthatsz, mit figyelj meg és hogyan tudsz segíteni neki.

Az első hónap

Kisbabánk mozgását még mindig az elsődleges reflexek határozzák meg, így amikor a hátára tesszük, elfordítja a fejét és reflexszerű testhelyzetet vesz fel. Ha a hasára fektetjük, a baba feje elfordul az egyik irányba, majd felhúzza térdeit a hasa alá, és a teste mellett tartja karjait is, ökölbe szorítva az ujjakat. A kéz- és lábujjak legyező alakban szétnyílnak, amikor a baba kiegyenesíti a karját vagy a lábát. Ha a hóna alatt fogva függőlegesen tartjuk, és a lába kemény felszínhez ér, lépegető mozdulatokat tesz.

Habár az újszülött már az első pillanattól kezdve lát, és különbséget tesz a színek között, a látása még mindig fejletlen. A hangsúlyozottan kontrasztos, egyszerű mintákat sokkal könnyebb megértenie, mint a kevésbé színtelített, szövevényesebb mintázatokat.
 
Tartsuk meg babánkat egyenesen vagy félig hátradőlve, ha mutatunk neki valamit - ez segít fenntartani az érdeklődését. A színes alakzatok roppant érdekesek a kisbaba számára, ezért vizuális készségét fejlesztjük vele, ha gyermekünk közelében elhelyezünk ilyeneket.
A csecsemők már életük hajnalán felismerik az anyjuk illatát, és gyermekünk a szaglása alapján képes különbséget tenni a mi anyatejünk, és bármely más anya teje között. Hasonlóképpen felismeri a különbséget az anyatej, a tápszer és a tehéntej között.
 
Szülésnyomok és a bőr rendellenességei
Előfordulhat, hogy a csecsemő kisebb szülésnyomokkal jön a világra. Ezek rendszerint ártalmatlanok és nem igényelnek külön kezelést; maguktól eltűnnek, amint a bőr érettebb lesz.
 
A köleshimlő tünetei parányi foltok, melyeket az elzáródott faggyúmirigyek okoznak. Ezek rendszerint néhány nap alatt elmúlnak.
A csalánkiütés fehér közepét gyulladt, vörös udvar veszi körül. Igen gyakori jel a szülés utáni néhány hétben. Nem igényel semmiféle kezelést, és általában az első hónapban nyom nélkül eltűnnek.
 
A szederszerű jelek a szülés utáni napokban tűnnek fel, és azért ijesztőek a szülő számára, mert az első néhány hétben fokozatosan növekszenek. Általában eltűnnek az első hat hónap után, bár előfordulhat, hogy a gyermek idősebb koráig megmaradnak. Kezelésre csak akkor van szükség, ha a jelek még a tizenéves gyermeken is láthatóak maradnak
.
A gólyacsípésnek nevezett piros foltok főképp a tarkón, a szemhéjakon és az orrnyergen jelennek meg. Általában az első hónap során nyom nélkül eltűnnek.
 
A vörös foltok piros vagy lila jelek, melyek rendszerint a nyakon vagy az arcon találhatóak. Állandó anyajegyek ezek, melyeket csak egyszer kell kezeltetnünk, a gyermek idősebb korában.
 
Fertőzés
A szájpenész gombás fertőzés, melynek következtében fehér foltok jelennek meg a baba nyelvén, szájpadlásán és az arc belső falán. A betegség elkapható nem megfelelően sterilizált cumitól vagy az édesanyától is, ha az a szülés idején hüvelyi fertőzéstől szenvedett. A végbél gombás fertőzése a pelenkakiütéshez hasonló vörös kiütések formájában terjed. A szájpenész gombaölő ecsetelő szerrel kezelhető, míg a végbél fertőzésére gombásodást gátló kenőcsöt rendel az orvos.
 
A friss levegő
 
A kisbabának szüksége van a friss levegőre. Nyáron már az egyhetes baba is kimehet a kertbe, de fokozatosan szoktassuk hozzá a levegőhöz! Óvjuk meg a huzattól, forróság esetén hajtsuk fel a babakocsi tetejét és gondoskodjunk róla, hogy a nap ne süthessen közvetlenül a babára. Oda kell figyelni arra is, hogy a gyermekünket megóvjuk a rovaroktól, ezért nem árt egy könnyű hálót borítani a babakocsira.
 
Ha nincs alkalmas helyünk rá, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba és engedjünk friss levegőt a szobába. Ne hagyjuk a babát túl sokáig az ágyában vagy a kocsijában, amikor ébren van, mert hamar elunja magát. A babáknak szükségük van az elfoglaltságra, hogy jól érezzék magukat. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek télen is ugyanúgy szükségük van a levegőztetésre. Mínusz 5 fokig nyugodtan kivihetjük őket, persze jól felöltöztetve, nehogy megfázzanak.
 
Zajok
Nincs szükség arra, hogy suttogjunk vagy lábujjhegyen járjunk, ha gyermekünk alszik. Ha így teszünk a kisbaba a végén már csak a legteljesebb csendben fog tudni elaludni és a legkisebb zajra fel fog riadni. A csecsemő hamar megtanulja, hogy átaludja az olyan mindennapos zajokat, mint a porszívóé vagy a mosógépé. A hirtelen zajok így is felébreszthetik gyermekünket, de a csitítgatás és az anyai ölelés nyomán gyorsan újra álomba zuhan. Sőt ajánlott is kisebb monoton zajokat bekapcsolni akkor amikor picúrkánk alszik mivel így megtudja különböztetni a nappalt az éjszakától és elkerülheted azt a nagyon problémás helyzetet amikor a kicsiknél felcserélődik ez a két napszak. Nagyon nehéz visszaállítani őket.
 
Legközelebb arról olvashatsz hogy fejlődik tovább gyermeked a második hónapban.
 

Ha van véleményed írd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr282013956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása