Babázzunk együtt

Vegetáriánus vagyok és van két cicám is. Szóval jelentős hátránnyal indultunk amikor a babánk érkezett és a "jó akaróknak" mindíg volt egy rém storija az ilyen "esetekről". És ha még ez mind nem lett volna elég még szoptatni sem tudtam rendesen. Akkor, sok sírás után, úgy döntöttem utána járok a dolgoknak. Ebben a blogban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom meg.

Friss topikok

  • pelorata: Az én kislányom 3 hónapos kora óta szopja az ujját, egyszerre kettőt kap be. Most lesz 1 éves, és ... (2012.04.14. 21:04) A negyedik hónap
  • Babamóka: Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a k... (2010.05.19. 16:25) Praktikus ötletek 2.
  • Babamóka: Valóban nagyon jó ez a könyv, főként mostanában veszem hasznát, hogy már játszani is lehet a picúr... (2010.05.19. 16:17) Fejlesztési lehetőségek

Linkblog

Archívum

Praktikus ötletek 1.

2010.05.13. 13:11 - Babázzunk

Amikor megszületett a kisbabám már tudtam hogy száműzöm az otthonomból az összes szintetikus tisztítószert hiszen tudjuk hogy a manapság tomboló allergia elsődleges kiváltó oka a túlzott tisztaság. Míg a fejlődő országokban csak hallomásból ismerik az allergiát addig a fejlett országokban dollár milliókat költenek parlagfű írtásra és allergia gyógyszerekre.

Amikor nagyanyáink azt mondják hogy a gyereknek szüksége van a koszra akkor bizony nagyon igazat állítanak. Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól két kézzel tömjük csemeténket homokkal és földdel, de ne kapjunk infarktust, amikor megkóstolja azokat.

Szóval nálam kétség sem volt afelől hogy elődeink takarítási praktikáit fogom alkalmazni az otthonomban. Íme néhány egyszerű tipp miként használhatod a természet adta tisztító szereket otthonodban.

Penész eltávolítása

A komolyabb penészesedés eltávolításához szakértő segítségére van szükség, mégpedig jó okkal. A penész veszélyezteti egészségünket és károsítja otthonunkat. A penész illékony szerves vegyületeket bocsáthat ki, amelyek fejfájást, nazális irritációt és akár hangulatváltozást is okozhatnak. 
Ha többszöri próbálkozás után sem tűnnek el a penészfoltok, vagy ismételten visszatérnek, ha a penésznek erős szaga vagy feketés-zöldes színe van (ez a Stachybotrys atra, az egyik leginkább egészségkárosító penészfajta jelenlétét jelzi), fordulj szakértőhöz! 

Ha magad akarsz elbánni a problémával, először a penész forrását kell felderítened. Penész nem nő nedvesség nélkül, így fontos, hogy az összes nedvességforrást eltávolítsd a közelből. Nedvesség forrása lehet például egy megrepedt vezeték a falban, papír és textil, ami magába szívja a nedvességet, és a penész melegágyává válthat.
Kisebb penészproblémák megoldására a következő, környezetbarát szereket ajánlom:
 
1. Ausztrál teafa illóolaj: széles spektrumú gombaölőszer, az orvoslásban is használják. Ha számodra túl erősnek bizonyul az illata, válassz inkább a többi javasolt szer közül. Nem olcsó, de kis mennyiségben is hatásos. 
 
Penészölő spré elkészítéséhez 2 csészényi vízbe keverj egy teáskanál teafa olajat egy permetező üvegbe. Rázd össze. Fújd be ezzel a penészes felületet; a permetet ne töröld le. Az illata pár napon belül elszáll. 
 
2. Ecet: hagyományos tisztítószer, a penész ellen is hatásos. Az 5%-os háztartási ecetet közvetlenül a penészes felületre permetezheted. A permetet ne töröld le. 
A permetet a felületen kell hagyni, hogy legyen ideje kifejteni hatását. Pár nap múlva azonban  szappanos vízzel már feltakaríthatod az elpusztult penész hulladékát.
 
3. Bórax: szintén elpusztít bizonyos penészspórákat, és falak (pl. pincék cementfalainak) tisztítására is jó. A penésszel fertőzött területre tégy 1 csészényi bórax és 1 liter víz keverékét, letörlés nélkül hagyd száradni. Néhány nap elteltével porold le vagy porszívózd le a bóraxot.
 
Az ecet és a bórax semlegesítik egymás hatását, ne kombináld őket!  

Környezetbarát bútorfényező: citrom

Az alábbi bútorfényező recept értékes bútorainknak is hatékony védelmet, ápolást biztosít. Az olaj-alapú fényezők ragacsossá teszik a bútort, így ecet- vagy citromlé-alapú keveréket ajánlok.
 
• 1/4 csésze fehér ecet vagy citromlé 
• Néhány csepp jojoba vagy olíva olaj 
• 3 - 5 csepp illatos illóolaj (szabadon választható)
Ha ecetet használsz, a keverék hosszabban eltarható lesz (a citrom megromolhat). Az illóolajat illetően: választhatsz fertőzésgátlót, vagy az évszaknak megfelelőt (pl. eukaliptuszt nyárra).

 

Válaszd a kompakt mosóport!
 
Az EuroCompact logóval ellátott kompakt mosóporokból egyharmadnyival kevesebbet kell használni. 
 
Használatával kevesebb vegyi anyag kerül a vizekbe, emellett csökken a gyártás, a szállítás és a felhasználás során felhasznált energia.  
 
Ha többet szeretnél megtudni még az otthoni praktikákról akkor nézz be hozzám holnap is mert folytatom.
 
Ha te is tudsz jó tippet adni írd meg nekem.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr931999920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása