Babázzunk együtt

Vegetáriánus vagyok és van két cicám is. Szóval jelentős hátránnyal indultunk amikor a babánk érkezett és a "jó akaróknak" mindíg volt egy rém storija az ilyen "esetekről". És ha még ez mind nem lett volna elég még szoptatni sem tudtam rendesen. Akkor, sok sírás után, úgy döntöttem utána járok a dolgoknak. Ebben a blogban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat írom meg.

Friss topikok

  • pelorata: Az én kislányom 3 hónapos kora óta szopja az ujját, egyszerre kettőt kap be. Most lesz 1 éves, és ... (2012.04.14. 21:04) A negyedik hónap
  • Babamóka: Hú ezt a hangya irtó tippet kipróbálom!!! Csak attól félek, hogy Z a kis hangyám is kedvet kap a k... (2010.05.19. 16:25) Praktikus ötletek 2.
  • Babamóka: Valóban nagyon jó ez a könyv, főként mostanában veszem hasznát, hogy már játszani is lehet a picúr... (2010.05.19. 16:17) Fejlesztési lehetőségek

Linkblog

Archívum

Praktikus ötletek 3.

2010.05.14. 22:46 - Babázzunk

Mosópor adagolása, feloldása

A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség (a vízkeménységtől függően) akár 50 ml-re is redukálható. A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel és a dob alján leülepszik. Ez akár 40 %-os veszteséget is jelenthet. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és közvetlenül tegyük a mosódobba! Ha mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket.
 
Áztatás
 
Az „idő” helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!
 
Duguláselhárítás a mosdó- és mosogatókagylóban
 
Tegyünk a lefolyóba egy kanál mosószódát, öntsünk rá 2 dl ecetet és hagyjuk állni éjszakára.
 
Szőnyegbe taposott rágógumi eltávolítása
 
A szőnyegbe taposott rágógumit dörzsöljük jégkockával egészen addig, amíg meg nem keményedik. Így elvileg könnyen kiszedhető.
 
Vörösborfolt eltávolítása
 

A foltra azonnal locsoljunk szódavizet, szénsavas ásványvizet. Ezt párszor ismételjük meg, majd a foltot szórjuk be sóval és itassuk fel.

Fűfolt eltávolítása a ruhából

Alkohollal dörzsöljük be a foltot, majd szappanos vízben mossuk ki.
 
Friss gyümölcsfolt eltávolítása a ruhából
 
A folt eltávolítását megkönnyíti, ha azonnal benedvesítjük citrommal vagy tejbe áztatjuk.
 
Leégett fazekak tisztítása
 
Egyszerűbb eltávolítani a leégett ételmaradékot, ha a fazékba sós vizet öntünk, és egy ideig benne hagyjuk. A módszer még hatékonyabb, ha a sós vizet fel is forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
 
Büdös vágódeszka szagtalanítása
 
A vágódeszkát fél citrommal bedörzsölve, majd hideg vízzel jól leöblítve enyhülnek a beívódott kellemetlen szagok (pl. hagyma- vagy halszag).
 
Természetes bútorápolás
 
A drogériákban kapható bútor- és szőnyegápolószerek maradékai a takarítás végeztével is sokáig párolognak még a bútorról, szennyezve a szoba levegőjét. Próbáld ki inkább a következő természetes tisztító- és ápolószereket:

 

  • penészes bútor: alkohol
  • régi, fakó nemesfabútorok: tej
  • tölgy vagy mahagóni bútorok tisztítása: sör
  • tintafoltos PVC: citrom
  • koszos szőnyeg: teafű vagy növényi alapanyagú sampon vagy gabonakeményítő
  • vörösbor foltos szőnyeg, terítő: szódavíz + só
  • ragasztófoltos szőnyeg vagy terítő: ecet
  • kakaófoltos szőnyeg vagy terítő: só + meleg víz
  • fakó bőrbútorok: lenolaj
  • kellemetlen szagok a lakásban, illatosítás: borsmentafőzet vagy szárított gyümölcshéjak
  • molyos szekrények, sarkok: szegfűszeg + feketebors + fahéj

Remélem sikerült sok hasznos tippet adnom neked. Ha van hasonló jó és kipróbált ötleted kérlek írd meg nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunkegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr882003993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása